Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
Polacy wytłukli i popalili w stodołach 200 tys żydów w latach 1940-44
nie Polacy a zydzi i nie w stodolach a w katowniach UB zydzi mordowali Polakow
200 tys Polakow to zydzi wyslali na syberie i to w jeden miesiac 1939r

Ujawniło się, ze ogół żydowski we wszystkich miejscowościach, a już w
szczególności na Wołyniu, Polesiu i Podlasiu (...) po wkroczeniu bolszewików
rzucił się z całą furią na urzędy polskie, urządzał masowe samosądy nad
funkcjonariuszami Państwa Polskiego, działaczami polskimi, masowo wyłapując ich
jako antysemitów i oddając na lup przybranych w czerwone kokardy mętów
społecznych.
(Dowódca AK, gen. Stefan Rowecki-"Grot", 25 września 1941 r.)

Żydzi "są dla NKWD nieocenionym wprost biczem przeciw ludności polskiej".
(Komendant Okręgu Walki Zbrojnej AK - ppłk., później generał, Nikodem Sulik, 25
lutego 1941 r.)

Dlaczego (...) dotąd oficjalne koła żydowskie nie potępiły jawnej zdrady i
innych zbrodni, jakich się wobec Polski i polskich obywateli dopuszczali przez
cały czas okupacji sowieckiej?
(Gen. Władysław Sikorski, 11 czerwca 1942 r.)

Wśród kolaborantów, którzy przybyli, aby pomagać sowieckim siłom bezpieczeństwa
w wywózce wielkiej liczby niewinnych mężczyzn, kobiet i dzieci na odległe
zesłanie i przypuszczalnie śmierć, była nieproporcjonalnie wielka liczba Żydów.
(Norman Davies, 9 kwietnia 1987 r.)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a jak było z paleniem Ukraińcom cerkwi przez Wojsko Polskie i pogromy na ludności ukraińskiej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
do budy ujadajacy kundelku bo w koncu kopa zarobisz
mam dosc twojej namolnej komunistycznej propagandy

poczytaj sobie o zbrodniach UPA w IIRP
albo o zaborach

zanim zaczniesz wylewac nastepna sraczke oralnoa to ustosunkuj sie do wszystkich wczorajszych wypowiedzi
wiem wstyd ze Reemigrant obazyl ze twoja rodzina to zbrodniarze z UB
co nawet nazwisko ukradli Polakomz Jazwin Czekoty
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Andrzej to leży pijany teraz i daj mu spokój mongole
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
"3 marca 1945 roku o godzinie 4 rano (...) spędzali ludzi do cerkwi, straszliwie bijąc po drodze. W cerkwi zostawiali kobiety w ciąży i z dziećmi do czterech lat, resztę pędzili na cmentarz, stawiali nad wykopanymi w nocy dołami, rozstrzeliwali i od razu zasypywali. Po drodze na cmentarz także niemiłosiernie bili. Jeszcze koło cerkwi owinęli drutem kolczastym gołego Sewerka od Waciaka i bili kołkami tak, że krew ciurkiem leciała (...) Przyszli do cerkwi i krzyczeli do popa błogosławiącego ludzi: >rzuć to, bo to nam i tobie nie jest już potrzebne<. Wyprowadzili go za cerkiew pod lipy, bili tam kołkami i cepami, potem wciągnęli na cmentarz i zastrzelili (...) Moich synów, którzy uciekli do babci, zabrali na cmentarz i tam zastrzelili (...) Męża odstawili pod szopę Waciaka. Tam go obszukali, a mnie, po wyprowadzeniu pozostałych ludzi na cmentarz, zagnali do cerkwi, gdzie już były kobiety z dziećmi. Jeszcze spod cerkwi widziałam, że mego męża dołączono do ostatniej grupy prowadzonej na cmentarz. Na czele tej grupy szedł Iwan Karpa, bez koszuli, z wyciętym krzyżem na piersiach, z którego leciała krew (...) Straciłam męża, matkę, pięciu synów i w ogóle 23 osoby z mojej rodziny."

Tak w Nowym Jorku opowiadała nacjonalistycznemu ukraińskiemu wydawnictwu "Peremyszl - Zachidnyj Bastion Ukrainy" Aleksandra Poticzna, była mieszkanka Pawłokomy.

"Mojemu skatowanemu ojcu wycięto krzyż na piersiach. Zrobiono to w cerkwi. A potem wzięto go za nogi i zawleczono do dołu wykopanego na cmentarzu. Wrzucono go tam razem z innymi ludźmi. Niektórych z nich dobijano kołkami, innych wrzucano i zakopywano jeszcze żywych."

Tak wspomina Pawłokomę Seweryn Karpa, dziś mieszkający na Pomorzu.

"Rankiem 3 marca zbudziła nas mama i kazała się szybko ubrać. Rodzice zebrali pierzyny i zamierzali już wychodzić z domu, kiedy rozległy się strzały, posypało szkło z rozbitych okien. Na ziemię padł śmiertelnie ranny dziadek Majcher (...) Wszystkich nas zapędzili do cerkwi. W cerkwi ksiądz odprawiał nabożeństwo, było dużo ludzi. Wtedy zaczęli nas rozdzielać. Mnie z babcią i młodszym bratem odprowadzili na lewą stronę, a moich dwóch braci na prawą. Nigdy nie zapomnę tego strachu i żalu, jaki widziałam w ich oczach.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75248,137980.html#ixzz3aO3EVzH7
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
przestan czytowac ta polskojezyczna szmate

czemu ta szmata Szachter nie pisala o tym
www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/ukra...odpisana,542858.html
Prezydent Ukrainy Petro Poroszenko podpisał ustawę, która uznaje prawny status uczestników walk o niepodległość kraju w XX wieku, w tym członków Ukraińskiej Armii Powstańczej (UPA).

Tak w Nowym Jorku opowiadała nacjonalistycznemu ukraińskiemu wydawnictwu "Peremyszl

ty to gowno z pod siebie zjesz za pare szekli
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów
Nowicjusz
Nie trzeba bylo dlugo czekac. 360 zl miesiecznie do izraela, juz maja 20 tysiecy chetnych.
www.jpost.com/Diaspora/Polish-regulation...ust-survivors-403870
Teraz Jedwabno ucichnie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
desperat
(desperat)
Stały Bywalec
styczniu 1919 r. doszło do agresji Czechosłowacji na tereny Śląska Cieszyńskiego kontrolowane przez odradzającą się Polskę. W wyniku ofensywy czechosłowackiej zostało pojmanych i 26 stycznia 1919 r. zamordowanych 20 żołnierzy 12 Wadowickiego Pułku Piechoty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok